Klädförvaring!

Äntligen kommer vår garderob på plats! Ett gammalt hur har inga raka väggar, golv eller tak, vilket medför lite problem när man ska måtta in skjutdörrar mellan golv och tak. Men nu sitter de där och inredningen kommer till veckan! Då slipper vi har kläderna hängandes på vädringsstången i gästrummet.

Grävmaskinen och utejobb!

Efter stopp i avloppet visade det sig att det nya avloppet från 2017 var felinstallerat med bakfall och vridna rör. Nu är det åtgärdat och minireningsverket fungerar utan problem! Grävmaskinen, och dess förare, kunde stanna några dagar till och då fixade vi till vår leriga gårdsplan med nytt underlag och nytt gårdsgrus. Nu slipper vi dra in den värsta leran i alla fall!

Det blir ljusare!

Nu har vi släppt in ljuset och öppnat upp den stora mossiga gräsmatteytan för där ska trädgårdslanden och tunnelväxthuset placeras. Vilken skillnad det blev! Lasse har investerat i en s k Logosol, vilken ”omvandlar” motorsågen till ett sågverk, och som medför att vi kan såga upp stockarna i bräder/plank för framtida projekt och byggnationer. Återbruk på högsta nivå!

Ingen vinter i sikte

När temperaturen är nästan +8° kan man ju börja vårens arbete i trädgården! Torpets långa rabatt rensades från gamla, torra växter. Längst in mot huset har några lökväxter redan börjat titta fram! Det ska bli spännande till våren/sommaren att se vad som växer fram i rabatten! Vid gaveln av torpet växer det björnbär av den gamla stammen, dvs rejält taggiga och de hade t o m lyckats växa in under bräderna på väggen. Med sekatör och spade har vi ny avlägsnat de synliga delarna, men jag tror att vi måste täcka hela området med svart plast för att kväva alla rotskott. Ska vi ha björnbär så ska det vara en sort utan dessa taggar, t ex ”Loch Tay” eller ”Black Satin”.

Utomhusarbete

En ny isolerad dörr har kommit på plats i uthuset/magasinet. Bakom dörren finns bergvärmeanläggningen och där ska Lasse också ha sin snickeriverkstad. Nu är det en rätt behaglig temperatur där innanför och vi slipper oroa oss för att frysskador på vintern.

Även garaget har fått två nya fönster då de gamla – tvärställda innanfönster utan karm- endast satt fast med krokiga spikar. En del panel på garaget är skadad och kommer att bytas i vår samt att hela huset är i behov att bli ommålat med Falu rödfärg igen.

Då vädret, denna juldag, är nästan +4° kunde jag faktiskt börja med lite trädgårdsarbete genom att gräva fram den gamla plattgången till torpet. Den som letar han finner…

Var börjar man renovera?

I ett gammal hus saknas garderober och andra förvaringsplatser. Förr hade man kistor och skänkskåp samt att man nyttjade kattvindarna, eller svalgarderober, dvs utrymmet som blir vid snedtaket för klädförvaring. Man nyttjade alla prång, vrår och trappskrubbar för att kunna förvara saker, vilket vi kan se prov av i vårt hus. Nu gäller det för oss att få till funktionella och praktiska förvaringar utan att ta bort den gamla charmen och miljön. Första steget var en lätt renovering av kattvinden. Vi tog bort den gröna färgen på lister och fönsterkarm, skrapade tapet och målade vitt på väggarna samt la in en ny golvmatta. Nu ska det bara inredas med hyllor, lådor och klädstång.

Kattvinden

Sista flyttlasset!

Nu är äntligen den långa resan med att frakta alla saker klar! Till sista, och största lasset, fick vi hyra en lastbil samt att vi packade vår släpkärra för sista gången. Huset i Arvika sålt, allt vårt bohag finns här i en salig röra och blandning. Men det känns oerhört skönt att äntligen få ”bo in sig” i huset och få ordning på tillvaron igen. Vi firade med lite glöggbubbel att vi ärsörmlänningar igen!

Vad finns i trädgården?

Här finns stora möjligheter för en härlig trädgård att få växa fram! Det ska bli spännande i vår att få se vad som göms i rabatter och som tittar upp. Päron-och äppelträd behov av lite omvårdnad, samma sak med vinbärsbuskarna. Några pioner, björnbär, krolliljor och en förvildad ros har jag hittat samt jag undrar vad som finns i den gamla rabatten utanför torpet?

En hel del växter delade vi i höstas och fick med oss från den gamla trädgården. Nu övervintrar de i pallkragarna i ett hörn av trädgården.

Pallkragarna där växterna övervintrar

Husköp

Nu är huset vårt och flytten till Ullstadal har påbörjats! En fullastad släpkärra med en salig blandning prylar – från säng till däck – samt två kajaker på biltaket! De första gästerna har kommit på besök och fikat samt hjälpt till med lite småfix. Vi hittade spröjsen till fönstren och har påbörjat monteringen. Vilket lyft för huset när de kommer på plats! Flytt av kompost, rensat buskage runt uthuset+garaget har också hunnits med. Tillbaka till Arvika har vi en lång lista med sånt vi ska ha med oss, eller inhandla, till nästa gång!

Några fönster har fått spröjs.

Välkommen!

En ny plats i våra liv, en trädgård ska väckas till liv, ett hus ska skötas om, en liten skog ska vårdas och mitt i allt detta ska vi leva! Följ gärna med oss på vår resa i det fagra Sörmland!

Ann och Lasse